De mondgezondheid van een peuter

16-11-2023

Peuters en kleuters staan erom bekend dat ze nogal kieskeurig kunnen zijn als het gaat om eten en drinken. Dit kan het lastig maken om ervoor te zorgen dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen om een gezond gebit te ondersteunen.

Daarnaast zijn peuters en kleuters zich nog niet bewust van de noodzaak van een goede mondhygiëne en zijn ze niet in staat om dit zelfstandig te onderhouden. Als ouder heb je dus een cruciale rol bij het behouden van een gezond gebit.

We hebben een paar korte tips om de mondgezondheid van je peuter te optimaliseren:
Tanden poetsen
Kinderen leren vaak door te kijken naar volwassenen. Poets je tanden samen met je peuter en maak er een leuke routine van. Dit zal hen aanmoedigen om goede mondverzorgingsgewoonten te ontwikkelen.

Eten en drinken
Regelmatig snacken gedurende de dag, vooral bij suikerhoudende tussendoortjes, kan het risico op tandbederf verhogen. Beperk het aantal snackmomenten en geef de voorkeur aan gezonde opties zoals groenten, fruit en zuivelproducten.

Fopspeen en duimzuigen
Hoewel het normaal is voor peuters om comfort te vinden in een fopspeen of duimzuigen, kan overmatig gebruik ervan de ontwikkeling van de tanden beïnvloeden. Probeer deze gewoonten te ontmoedigen na de leeftijd van 2-3 jaar.

Regelmatige tandartsbezoeken
Door je kind al op jonge leeftijd (rond de eerste verjaardag) aan de tandartsomgeving te laten wennen, kunnen ze vertrouwd raken met de tandarts en minder angstig zijn voor toekomstige bezoeken. Tandartsen kunnen ouders voorzien van waardevol advies over mondverzorging voor jonge kinderen.

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je de mondgezondheid van je peuter bevorderen. Het is nooit te vroeg om goede mondverzorgingsgewoonten aan te leren!

Afspraak maken

Bent u al patiënt bij ons?

Afspraak maken


Nog géén patiënt bij ons? Meld u dan hieronder aan:

Geslacht/Gender:*
BSN (direct invullen versnelt het aanmeldproces) (citizen service number):
Staat u onder bewind?/Are you under guardianship?:*
Hoe bent u bij ons terecht gekomen?/How did you find us?:

 

Tandartsenpraktijk Lexmond
Kortenhoevenseweg 59A
4128 CN
Lexmond
Di
8:00 - 13:00
13:30 - 17:00